Clickertraining

Clickertraining wordt voor heel veel dieren gebruikt om gewenst gedrag aan te leren en te bevestigen.
Clickertraining geeft het dier vrijheid om na te denken over wat je van hem wil en nodigt het dier uit om uit vrije wil het gewenste gedrag te herhalen of te verbeteren.

Een "clicker" is een plastic hulsje waarin een reepje metaal zit. Wanneer je met je duim op dit "reepje" drukt, klinkt er een metalen "click" (geluid). Bij clickertraining wordt aan het dier geleerd dat het geluid van de clicker betekent dat hij een beloning heeft verdiend. U maakt aan uw hond duidelijk welk gedrag u hem wilt leren, door te "clicken" precies op het moment dat de hond het door u gewenste gedrag vertoont. Omdat de hond geleerd heeft het geluid van de clicker te associëren met een verdiende beloning, zal hij gedrag waarvoor u clickt steeds vaker gaan herhalen. De timing is zeer belangrijk en vergt enige oefening van de händler. Uiteraard kan een ander geluid of heel kort woord ook worden gebruikt.

Wat zijn nu de voordelen van clickertraining? Wanneer u een hond een bepaald gedrag wilt leren, bijvoorbeeld dat hij moet gaan zitten als u ZIT zegt, dan zijn daarvoor in principe twee methodes mogelijk:

 

Log in of maak gratis een account aan om verder te lezen: