Over de Zweedse Herder

Graag laten we U kennis maken met een vriend voor het leven! Västgötaspetsen, Swedish Vallhunds of Zweedse Herders zijn baasgericht, humoristisch en actief tot op hoge leeftijd.

De Västgötaspets, kortweg Spets genoemd, wordt in Zweden gebruikt als veedrijver en bewaker van het huis, de tuin of het erf van zijn baas. Van het veedrijven komt ook de typische trek van “hakkenbijter” vandaan. Dit is een Zweedse herder eenvoudig af te leren. Omdat de Zweedse herder van oorsprong een veedrijver is, is het een pittig, intelligent en werkwillig ras. Ze moeten goed gesocialiseerd worden maar zijn dan ook prima te houden als gezinshond.

Ze zijn mens, kind en diervriendelijk maar er zijn toch vele individuen bekend die vooral gehecht en gericht zijn op één baas. Deze hond heeft een grote bewegingsbehoefte en daarnaast behoefte aan uitdagingen en daarmee ongeschikt voor mensen die niet eerder een hond hebben gehad of niet aan de bewegingsbehoefte kunnen voldoen.  Een hond die te weinig te doen heeft kan dit uiten door veel blaffen of huilen, angstig worden, zich terugtrekken of eigen klusjes zoeken (bijv. dingen kapot maken om iets te onderzoeken).

Rozendaalse Veld 17 april 2016 from Spets.nl on Vimeo.

De hond heeft een grote mate van zelfstandigheid maar trekt het liefst vele uren per dag met zijn baas op. Veelvuldig of langdurig alleen thuis blijven zal problemen kunnen opleveren. Mits geduldig aangeleerd is de hond een vriendelijk speelmaatje voor kinderen en andere dieren maar graag speelt hij met rasgenoten omdat die zijn bijzondere spel met vele geluiden en gezichtsuitdrukkingen het beste begrijpen.

Qua uiterlijk heeft de Västgötaspets veel overeenkomsten met de corgi uit Wales. Ze hebben een gemiddelde schofthoogte van ruim 30 cm en een gewicht van tussen de 9 en 14 kilo. Algemeen voorkomen: stevig gebouwd met typische lichtere aftekeningen aan snuit, keel en schouders. De bovenvacht is hard, dicht en goed aanliggend, de ondervacht wollig, dicht en zacht.

De Zweedse Herder is bij uitstek geschikt voor sporten en spelletjes waarbij zowel hun zicht als hun speurneus wordt aangesproken. Denk hierbij aan praktijkspeuren of detectie, schapendrijven of Treibbal.